Interiorul parohiei „Preasfanta Inima a lui Isus”
Timisoara III - Elisabetin

Aranjamentul interior este prezentat, mai jos, in ordinea in care mobilierul si sculpturile au fost confectionate si amplasate.

Prin donatiile credinciosilor, a fost posibila achizitionarea celor 40 de banci, mai apoi a celor patru scaune de spovada - care au fost armonizate cu stilul bisericii.

Cele patru confesionale, existente si astazi in biserica, au fost confectionate in atelierul lui Bittenbinder Jenő.

Rozeta de la intrarea in biserica, cu imaginea Mantuitorului, este realizata de firma locala Szappanos.


Rozeta de la intrarea in biserica

Locul central al bisericii, cel mai drag credinciosilor, este reprezentat de altarul principal. A fost construit în 1929 si sfintit în Noaptea Nasterii Domnului, din acelasi an. Este construit în stil gotic realizat de Stufflesser Ferdinand, avandu-l în mijloc pe Isus in marime naturala, cu bratele deschise. Zi si noapte, cu o iubire netarmurita, Inima lui Isus bate în tabernacol pentru noi toti. De ambele parti ale tabernacolului se gaseste cate o sculptura, iar deasupra lor cate un turnulet bogat impodobit. Sculptura din stanga reprezinta nasterea Domnului, inconjurat, in simplitate si saracie de pastori. Sculptura din dreapta ni-l prezinta pe Isus cu cei saraci, bolnavi si necajiti.

Altarul principal
Altarul principal

Cronologic, primele doua altare secundare, care au fost ridicate in nava bisericii in anul 1929, sunt:

      1. In partea stanga, se gaseste altarul Fecioarei Maria care, in brate cu Pruncul Isus, ii priveste cu bunatate pe toti cei care aici isi spun aici rugaciunile, necazurile. Aceasta sculptura, in care Fecioara Maria il ofera pe Pruncul Sfant, este tipic salvatoriana. Acest altar este donatia sotiei lui Eckert József si are cate o statuie pe fiecare parte: Sfantul Alois, sfantul protector al copiilor si tineretului, iar de cealalta parte se afla statuia Sfintei Tereza a Pruncului Isus.


Altarul Sfintei Fecioare Maria

      2. In partea dreapta, simetric, se gaseste altarul Sfantului Iosif, tatal care l-a crescut pe Isus. Amandoua altarele au fost terminate in luna iulie 1929, impreuna cu cele 8 vitralii care le inconjoara.


Altarul Sfantului Iosif

      Dupa un timp, s-au construit si celelalte doua altare secundare: altarul Sfintei Cruci si a Sfintei Elisabeta.


Altarul Sfintei Cruci

Altarul Sfintei Elisabeta

      Cata liniste ne ofera cuvintele gravate pe altarul Sfintei Cruci:

Qui Mariam absolvisti - cel care te-ai aplecat asupra Mariei.

Et latorem exhaudisti - cel care ai fost bun cu pacatosul.

Mihi quoque spem dedisti - cel care ai sadit speranta si in mine.


In nava laterala stanga se inalta statuia Sfantului Apostol Iuda Tadeul, iar in nava laterala dreapta se afla icoana lui P. Jordan, fondatorul ordinului salvatorian.


P.Jordan - fondatorul ordinului salvatorian

In cele doua nave laterale, se afla cele 14 statii ale Via Crucis (Calea Crucii).
In partea stanga a intrarii in biserica, se afla statuia Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, iar in partea dreapta se gaseste statuia Sfantului Anton.


Statuia Fecioarei Maria de la Lourdes

Statuia Sfantului Anton

Candelabrul din mijlocul bisericii, din sticla de Valencia, a fost donat de familia Skoday Benő.