Hramul bisericii

Patronul spiritual al bisericii este Preasfanta Inima a lui Isus.
Se sarbatoreste in prima vineri dupa a opta zi de la sarbatoarea Trupului si Sangelui lui Isus Cristos. Fiind o zi lucratoare, participarea credinciosilor este ingreunata de necesitatea prezentei la locul de munca. Din acest motiv, romano-catolicii din Elisabetin sarbatoresc impreuna patronul spiritual al bisericii in a treia duminica, dupa Rusalii.
Sarbatoarea Preasfintei Inimi a lui Isus, devotiunea primei Vineri din luna, asezarea la loc de cinste a icoanei cu Inima Mantuitorului sunt practici indragite de multi credinciosi si confirmate de autoritatea suprema a Bisericii; ele isi au originea in viziunile unei calugarite din congregatia vizitandinelor, congregatie intemeiata de Sfantul Francisc de Sales si pusa sub semnul Vizitei Maicii Domnului la verisoara sa Elisabeta.
Aceasta calugarita se numea Margareta Maria Alacoque (1647-1690). Pe cand se ruga inaintea Preasfantului Sacrament, intr-o zi din luna iunie a anului 1675, Mantuitorul Isus i-a aparut cu inima iesita afara din piept, arzand ca un cuptor incins de flacari, si i-a spus:
Priveste la aceasta inima care a iubit atat de mult pe oameni incat nu a crutat nimic si s-a jertfit cu totul spre a le dovedi dragostea ce le-o port. Drept recunostinta, din partea celor mai multi oameni nu primesc decat nerecunostinta, prin lipsa lor de respect si prin sacrilegiile ce le savarsesc, prin raceala si dispretul fata de prezenta mea in taina sfanta a Euharistiei... Pentru aceasta iti cer ca prima vineri dupa a opta zi de la sarbatoarea Trupului si Sangelui meu (Joia Verde) sa fie dedicata cinstirii Inimii mele, prin primirea Sfintei Impartasanii si indeplinirea unui act de reparare a ofenselor aduse onoarei mele, adeseori ranita de purtarea nedemna fata de Preasfantul Sacrament al altarului. Iti promit ca Inima mea va revarsa din belsug darurile iubirii sale divine asupra tuturor acelora care imi vor aduce aceasta cinstire si vor cauta ca si altii sa faca acest lucru.
In timpul altor extaze si viziuni, Mantuitorul Isus i-a aratat Margaretei Maria ca va acorda haruri mari si celor care vor face actul de reparatie si vor primi Sfanta Impartasanie in prima vineri din fiecare luna, precum si tuturor celor care in diferite feluri vor aduce o cinstire deosebita Inimii Sale Preasfinte. Inima lui Isus este izvor de indurare pentru toti.
Sarbatoarea Sfintei Inimi are 150 de ani: a fost extinsa de Papa Pius al IX-lea la toata Biserica in 1856, dar spiritualitatea Inimii lui Isus este veche de cand crestinismul.
Anul acesta, sarbatorirea hramului bisericii din Elisabetin ar trebui sa fie in ziua de vineri, 28 iunie 2019, deoarece cu 8 zile inainte, 20 iunie 2019, se sarbatoreste Preasfantul Trup si Sange al lui Cristos. Fiind o zi lucratoare, participarea credinciosilor este ingreunata de necesitatea prezentei la locul de munca. Astfel ca, ramane ziua de duminica - 30 iunie 2019 -, a treia dupa Rusalii, cand putem sarbatori impreuna, romano-catolicii din Elisabetin,
patronul spiritual al bisericii noastre parohiale.